Geen afvalzakken meer in binnenstad Monnickendam vanaf 2023

De inwoners van de binnenstad van Monnickendam kunnen vanaf begin volgend jaar gebruik maken van ondergrondse afvalcontainers voor restafval en PMD (plastic) afval.

Er wordt al enige tijd gezocht naar een alternatief voor de afvalinzameling van losse afvalzakken in de historische binnenstad. Het aanbieden van zakken op straat zorgt voor overlast, zoals ongedierte en stank. Bewoners die liever gebruik (blijven) maken van een minicontainer kunnen dit gewoon blijven doen. Alleen de inzameling van losse zakken afval stopt.

Eind 2019 is overwogen om de inzameling van restafval in de binnenstad van Monnickendam en de kern van Marken, over te laten gaan op ondergrondse afvalcontainers. Besloten is om eerst op Marken te stoppen met het huis-aan-huis inzamelen van zakken restafval en PMD. Sinds oktober 2020 maken de huishoudens van de historische kern Marken naar alle tevredenheid gebruik van drie locaties met ondergrondse restafval- en PMD-containers.

Naast de bestaande ondergrondse (pers)containers in de binnenstad van Monnickendam worden er aan het einde van het jaar op nog drie andere locaties ondergrondse afvalcontainers geplaatst voor restafval en PMD-afval. Dat resulteert in een goede verspreiding van de ondergrondse containers, zodat er altijd een inzamelplaats dichtbij is.

In totaal zijn er voor de historische kern Monnickendam straks vijf locaties met ondergrondse afvalcontainers:

-              ’t Prooyen:  restafval
-              Haringburgwal: PMD, Restafval 
-              Oude Zijdsburgwal/Kermergracht: PMD, Restafval
-              Bolwerk/Grote Kerk: PMD, Restafval
-              Hoek Prooyen/Galgeriet: PMD, Restafval

Kiezen tussen ondergrondse inzameling of minicontainer

Inwoners krijgen in het najaar persoonlijk bericht, waarbij zij aan kunnen geven of zij gebruik willen maken van de ondergrondse containers. Zij kunnen er ook voor kiezen om gebruik te (blijven) maken van mini-containers of deze alsnog aan te vragen. Voor het GFT-afval blijft de inzameling ongewijzigd. Uitgezocht wordt of alternatieven op de huis-aan-huis-inzameling van het GFT-afval aangeboden kunnen worden.