Eerste bericht van de burgemeester

Beste inwoners van Waterland,

Op 11 maart werd ik geïnstalleerd als jullie nieuwe burgemeester. In mijn speech gaf ik aan dat ik de gemeente graag zo snel mogelijk wil leren kennen. Mijn eerste week bestond dan ook voornamelijk uit het ontmoeten (veel digitaal natuurlijk) van collega’s, bestuurders, raadsleden maar ook inwoners. Ik viel namelijk met mijn neus in de boter met de Tweede Kamerverkiezingen.

Zo bezocht ik alle stembureaus in Waterland, waarbij ik velen van jullie ook persoonlijk heb mogen ontmoeten. Hierbij sprak ik met een aantal van jullie over het leven in Waterland, mijn indrukken, maar voerde ik ook persoonlijke gesprekken, waarbij we het uiteraard ook hadden over de moeilijke situatie waarin wij ons allen bevinden. In de stembureaus was goed duidelijk dat het anders dan anders was. Ontsmetten, mondkapjes, looproutes en kuchschermen; alles moest zo coronaproof mogelijk. Ook in de gesprekken die ik voerde met sommigen van jullie, bleek dat corona voor een hoop veranderingen heeft gezorgd.

Helaas grijpt het coronavirus in onze regio nog steeds verder om zich heen, met als gevolg dat onze regio met regelmaat de landelijke koploper is in het aantal besmettingen, met alle gevolgen van dien. Patiënten worden momenteel overgeplaatst naar ziekenhuizen buiten de regio en klinieken raken vol, ook hier is de impact enorm. Graag zou ik met jullie willen nadenken over ‘straks’, en dat moeten we ook blijven doen. We moeten er echter ook voor zorgen dat het aantal besmettingen eerst weer gaat dalen. Ik wil meer Waterlanders leren kennen en meer van Waterland zien, maar wel veilig én coronaproof.

Het is daarom juist nu ontzettend belangrijk dat we ons aan de basisregels houden, misschien wel belangrijker dan ooit, zodat we als het mooi weer wordt weer op het terras kunnen genieten en elkaar kunnen ontmoeten. Tot die tijd moeten we voorzichtig zijn en blijven. Wat kan er wel kan en wat niet. Digitaal kunnen we veel en al wandelend voer ik gesprekken met jullie en ga ik Waterland verkennen. Op termijn wil ik jullie graag persoonlijk uitnodigen om eens -al dan niet coronaproof- een kopje koffie te drinken. De dagen worden weer langer, de temperaturen gaan omhoog, laten we daar gebruik van maken en van genieten.

Tot slot: zorg voor elkaar, blijf gezond en hopelijk tot snel!

Warme groet,

Marian van der Weele

Burgemeester gemeente Waterland