Een goed gesprek begint met iemand écht zien

Zaterdag, 10 september is het Wereld Suïcide Preventie Dag 2022. Een internationale dag waarop we stil staan bij de mensen die er niet meer zijn. Ook een dag waarop we aandacht geven aan manieren om te voorkomen dat mensen eenzaam en radeloos sterven door zelfdoding. De landelijke campagne van 113 : ‘1K ZIE J3’ laat zien hoe we door met elkaar in gesprek te gaan, oog houden voor elkaar en juist voor die mensen waar het even niet zo lekker mee gaat.

Door openbare bankjes te verheffen tot plek voor een gesprek, roepen we mensen op om even stil te staan, om je heen te kijken en te zien hoe het met de ander gaat. Dan volgt er vanzelf een eerlijk gesprek. Vanaf nu zijn er bij meerdere gemeenten binnen Zaanstreek-Waterland bankjes te vinden voor een open gesprek. De bankjes hebben allemaal een plaquette: “Een goed gesprek begint met iemand echt zien”. Onze wethouder Astrid van de Weijenberg plaatste laatst zo'n plaquette op het bankje bij het gemeentehuis.

Wethouder Astrid van de Weijenberg:“Eenzaamheid is iets dat je niet aan iemand kunt zien. Begin daarom eens gesprek, bijvoorbeeld op een bankje in de natuur. Mensen willen graag gezien en gehoord worden. Een klein gebaar kan voor een ander iets groots betekenen”.

Ook GGD Zaanstreek-Waterland, Team Suïcidepreventie, staat klaar voor een eerlijk gesprek over hoe het nou écht met iemand gaat. Het team ondersteunt mensen met sombere gedachten die soms zover gaan dat er over zelfmoord gedacht word. Tevens is het team er voor een gesprek en/of ondersteuning aan de omgeving rondom een zelfmoord (poging), verlies en rouw. U kunt het team, tijdens kantooruren bellen of mailen voor als er vragen zijn. Natuurlijk kunt u ook altijd terecht bij 113, http://www.ikzieje.nl.


GGD Zaanstreek-Waterland
Team Suïcidepreventie
T. 075 651 83 80
E. suicidepreventie@ggdzw.nl