Coronacompensatie voor Marker museum, De Speeltoren en Waterlandse muziekschool

Speeltoren

Het Marker museum, museum de Speeltoren en de Waterlandse muziekschool (actief in meerdere gemeenten) krijgen een eenmalige corona compensatie van ruim 70.000 euro. Het Markermuseum krijgt € 30.441,-, Museum De Speeltoren krijgt € 17.800,- en de Waterlandse muziekschool krijgt € 22.639,-. De provincie Noord-Holland draagt 65% van de compensatie bij en de gemeente Waterland de andere 35 %. Voor de Waterlandse Muziekschool wordt 35% van het bedrag door de gezamenlijke betrokken gemeenten opgebracht.

De culturele instellingen krijgen deze compensatie omdat zij financieel hard getroffen zijn door de coronamaatregelen. Veel culturele instellingen waren gedwongen om half maart per direct te sluiten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen en verloren zo een groot deel van hun inkomsten. De provincie en gemeenten hebben besproken welke instellingen in aanmerking kwamen voor ondersteuning. Een van de voorwaarden was dat het vitale, regionaal belangrijke, cultuur instellingen betrof. Het Marker museum, Museum De Speeltoren en de muziekschool Waterland voldoen aan deze criteria en krijgen daarom compensatie. Het doel van de financiële ondersteuning is om de regionale culturele infrastructuur in stand te houden zodat deze na de coronacrisis weer actief kan worden.

Wethouder Ton van Nieuwkerk: “Door de prima samenwerking tussen provincie en gemeenten kunnen we de culturele instellingen goede ondersteuning bieden. Ons gezamenlijke doel is om de culturele sector door de coronagolf te loodsen. Cultuur is de voedingsbodem voor talent, zorgt voor verbinding in Waterland en draagt bij aan het woonplezier van onze inwoners.”