Controle op toeristische verhuur (zoals Airbnb) in Waterland

Waterland is een populaire bestemming voor toeristen. Zeker in de zomerperiode is het de afgelopen jaren steeds drukker geworden. Toeristen verblijven niet alleen in vakantiehuisjes en hotels, maar wijken steeds vaker uit naar particuliere woningen waar zij tijdens hun vakantie kunnen verblijven. Aan het verhuren van een particuliere woning zijn regels verbonden.

Huis verhuren als vakantiewoning
In Waterland geldt dat recreatie of vakantiehuur van volledige woningen of gebouwen op een perceel niet is toegestaan zonder omgevingsvergunning. Dit houdt in dat wanneer u bijvoorbeeld uw woning, een tuinhuisje, schuur of bijgebouw in zijn geheel wil verhuren, u hiervoor een omgevingsvergunning moet aanvragen. Het verhuren van een kamer of gedeelte van een woning is in sommige gevallen wel toegestaan zonder vergunning.

Controle op vergunningen
De verhuur van particuliere woningen is de laatste jaren enorm toegenomen. Dit leidt soms tot ongewenste effecten voor de woonomgeving en de woningmarkt. Om te voorkomen dat situaties tot overlast leiden, gaat gemeente Waterland de komende maanden intensiever controleren. Mocht er bij een controle een overtreding worden geconstateerd, dan kan de gemeente besluiten om over te gaan tot handhaving.

Vragen of informatie
Heb je vragen over het aanvragen van een omgevingsvergunning of over de regelgeving omtrent woningverhuur kijk dan op www.waterland.nl/particuliere-vakantieverhuur.