Column burgemeester: Waterland: zelfstandig en inclusief

Hieronder leest u de maandelijkse column van burgemeester Marian van der Weele.

Beste Waterlanders,

Het is deze maand drie jaar geleden dat de gemeenteraad het besluit nam om bestuurlijk zelfstandig te blijven. Sindsdien wordt er hard gewerkt om de gemeentelijke organisatie robuust te maken en krachtig te laten functioneren. Dat is een proces wat niet altijd makkelijk gaat. De corona pandemie, de situatie op de arbeidsmarkt en de opgaven waar we voor staan om op te lossen vereisen onze aandacht en inzet die we op al die andere  problematiek ook nodig hebben. In de bijna twee jaar dat ik uw burgemeester mag zijn heb ik een grote ontwikkeling in professionaliteit en wendbaarheid gezien in de ambtelijke organisatie. Het mag ook wel eens gezegd worden dat ik trots ben op de medewerkers die zich iedere dag inzetten om voor u Waterland mooier en beter te maken en uw gemeentebestuur dient.

Het was een prachtig moment om de regenboogvlag met een gezelschap te kunnen overhandigen aan dominee Noordijk van de Protestantse gemeente Monnickendam. We deden dit samen met twee mensen die diezelfde ochtend genaturaliseerd waren tot Nederlander en meteen op de uitnodiging ingingen om aanwezig te zijn. De regenboogvlag boden we aan om te onderstrepen dat we niemand in onze samenleving uitsluiten en steunen de oproep om Waterland inclusief te laten zijn.

Onze historie krijgt alle aandacht die het verdient. De zorg voor onze mooie historische gebouwen, de voorbereiding om 450 jaar Slag op de Zuiderzee groots te vieren en het hout uit de middeleeuwse sluis bij Monnickendam is hergebruikt in een prachtige vergadertafel in de burgemeesterskamer die door Klaas Roos is gemaakt!

Hartelijke groet,

Marian van der Weele
burgemeester