Column burgemeester: Vieren en herdenken

Hieronder leest u de maandelijkse column van burgemeester Marian van der Weele.

Beste Waterlanders,

Wat was het weer een feest om negen Waterlanders te verrassen met een Koninklijke onderscheiding op 26 april.  Mooi dat we met elkaar en vooral de aanvragers, blijven zien hoe belangrijk het is om de belangeloze inzet van de talloze vrijwilligers te waarderen. En dat we in Waterland ook regionaal, nationaal en internationaal ons steentje bijdragen blijkt wel uit het feit dat we dit jaar ook weer twee ridders van Oranje-Nassau mochten onderscheiden. Ik ben trots op al die Waterlanders die elke dag weer, dat stapje extra zetten om zich in te zetten om het lot van de ander te verlichten en mooie festiviteiten te organiseren.

Het omzien naar de ander was ook het thema van mijn speech op de 4 mei herdenking in de Broekerkerk. Waarom zijn we empathisch? Het is ook goed voor jezelf, zegt psychiater Dirk de Wachter. Het geeft voldoening en maakt bescheiden. Bewust zijn van de ander leert de blik verleggen. En het is zo waardevol om dat ook over te brengen op de jonge generatie. Door de mooie en soms ook schrijnende verhalen met hen te delen. De kinderburgemeester Bo Weeting, had zijn eerste optreden in de Broekerkerk. Aan hem en alle andere kinderen willen we een stem geven om hun beleving van zorg voor de ander te laten horen, zodat we een empathische samenleving kunnen blijven.

Maandagavond was ik bij een grote oefening van de hulpdiensten. Incident op het water. De stations Marken en Warder van de KNRM, Brandweer Marken, Monnickendam en het duikteam oefenden in samenwerking op het water. Prachtig om te zien dat zo’n 50 vrijwilligers uitrukten om te trainen dat u op een goede manier gered wordt als dat nodig is.

Hoop dat u kunt genieten van de weer groen wordende natuur!

Hartelijke groet,

Marian van der Weele
Burgemeester