Column burgemeester Van der Weele

Hieronder leest u de maandelijkse column van burgemeester Marian van der Weele.

Beste Waterlanders,

Iedere maand schrijf ik u wat mij is opgevallen, de zaken die me roerden, de activiteiten die ik mocht beleven. Ook nu neem ik u daar weer graag in mee.

Het eerste wat in me opkomt is de gastles die ik mocht bijwonen bij de Havenrakkers (basisschool in Broek in Waterland) in groep 8 een week na 4 mei. De gastles werd gegeven door Daniella Zwaaf die namens de organisatie “Na de Oorlog” heel beeldend het aangrijpende verhaal vertelde over wat haar familie, met name haar grootvader, is overkomen in de Tweede Wereldoorlog. Vooral hoe de verschrikkelijke ervaring van de concentratiekampen een hele familie tekent en beïnvloedt. Het maakte mij weer heel duidelijk dat ons ieder kijk op het leven aan onze kinderen wordt doorgegeven en dat als we zowel positieve als hartverscheurende emoties delen, we bewust worden hoe het ons vormt.

Ik ben erg trots dat we vanaf 7 juni een goede plek kunnen bieden aan de Oekraïense vluchtelingen op de handbalvelden op het sportpark Markgouw. In de hoop dat we de verschrikkingen van de oorlog met het aanbieden van deze plek, een beetje kunnen verzachten.

Vanuit het Nederlands genootschap van burgemeesters wordt jaarlijks een gevarieerd pakket aan trainingen aangeboden. Dit jaar volg ik er verscheidene. Het eerste blok van mediationvaardigheden volgde ik vorige week. Erg interessant om meer te weten hoe in conflicten bemiddeld kan worden mocht dit vanuit mijn ambt nodig zijn.

Het was feest in het gemeentehuis afgelopen vrijdag. Alle 50 jarige huwelijksparen van dit halfjaar waren bijeen. We namen door hoe ongelofelijk veel er is veranderd in die 50 jaar. Een ding was blijvend, de zorg en loyaliteit voor elkaar. Mooi om dat met de paren te constateren.

En, ik verheug mij erop om het politie basisteam (Landsmeer, Purmerend, Edam-Volendam en Waterland) in het zonnetje te zetten voor hun niet aflatende inzet ons veilig te houden met de uitreiking van de WEP (Waardering Erkenning Politie) award.

Houd elkaar vast en veilig!

Hartelijke groet,

Marian van der Weele
Burgemeester