Column burgemeester Marian van der Weele

Hieronder leest u de maandelijkse column van burgemeester Marian van der Weele. 

Beste Waterlanders,

Als u dit leest heeft u hopelijk gestemd voor uw voorkeur voor samenstelling van de Tweede Kamer! Ik hoop dat de uitslag zodanig is dat een nieuw kabinet snel geformeerd kan worden en de uitdagingen waar we in Nederland voor staan voortvarend tot aanpak zullen komen.

Sinterklaas is weer groots onthaald in Monnickendam en Broek in Waterland en aanstaande zaterdag zet hij en zijn Pieten weer voet aan wal in Marken en Ilpendam. Fantastisch om te zien dat de comités die de Sint helpen er voor alle kinderen weer zo’n groot feest van maken. En, heel gezellig om met kinderburgemeester Bo de Sint in onze kernen te mogen verwelkomen!

Op 27 oktober mocht ik meemaken dat ons politieteam (basisteam Purmerend) de derde prijs kreeg bij de landelijke uitreiking van de WEP award (stichting Waardering Erkenning Politie). Prachtig dat ook de jury hun werk tijdens het schietincident in Broek in Waterland op 19 mei 2021 en vele andere acties, op deze wijze honoreerde.

Met het college waren we op werkbezoek bij veehouder Wilco Bark in Overleek. Hij vertelde gepassioneerd over zijn vak, hoe hij zorgt voor zijn koeien, de weidevogels, de biodiversiteit in de grond en alle techniek die hij toepast in zijn bedrijf. Voor ons heel leerzaam om de praktijk van het melkveehouderschap te leren kennen, die in de hectiek van de discussie over uitstoot soms onderbelicht is.

Er wordt door de ambtelijke organisatie veel werk verzet om voorstellen voor college en raad gereed te maken. De agenda van de gemeenteraadsvergaderingen is zo vol dat we veel vergadertijd nodig hebben om op al die voorstellen goede besluiten te nemen. Het vergt veel tijd van onze gemeenteraadsleden én het betekent dat er hard gewerkt wordt, met uw betrokkenheid, om uw leven en omgeving mooier, beter, gezonder en zorgzamer te maken. De begroting voor 2024 is vastgesteld door de gemeenteraad, dat is onze budgettaire leidraad voor ons handelen komend jaar.

Waterland en de waterlanders zijn goed bezig! Nu hopen dat het nieuwe kabinet voldoende geld uittrekt voor de gemeenten zodat we onze plannen ook langjarig en duurzaam kunnen financieren.


Hartelijke groet,

Marian van der Weele
Burgemeester