Column burgemeester Marian van der Weele

Beste Waterlanders, 

Met veel inzet van de medewerkers van de gemeente en de eigenaren van Lakeland en de Marina Monnickendam, is het zover dat het Lakeland hotel gereed is om 140 Oekraïense vluchtelingen te huisvesten. Op 7 juli verwelkomen we de eerste groep. Ik ben heel blij dat we als Waterland deze gastvrijheid kunnen bieden!

Fijn dat we nog net voor de zomervakantie voor de raad begint, een nieuw college kunnen installeren! Ik denk dat de debatten in de raad levendig zullen gaan worden met de twee flanken in de coalitie en de middenpartijen in de oppositie, ik verheug me op de samenwerking. Op 7 juli zullen we in de gemeenteraad afscheid nemen van wethouders Hendrik Boland en Theo van Eijk. In het jaar dat ze deel uitmaakten van het college van Burgemeester en Wethouders konden we altijd op hun kennis en ervaring rekenen. Ook bleek dat wethouders “van buiten” onze besluiten en discussies feitelijk en onbevangen konden verrijken.  Heel veel dank aan de heren voor hun inzet voor de gemeente Waterland!

Indrukwekkend was het om aanwezig te mogen zijn bij het Paleissymposium over de toekomst van het toerisme. 2 keer per jaar organiseert het Koningspaar en Prinses Beatrix een bijeenkomst in het Paleis op de Dam over een actueel thema waar zo’n 70 mensen die deskundig of belanghebbend zijn voor worden uitgenodigd. Voor Waterland natuurlijk een interessant onderwerp, hoe reguleer je toeristenstromen en hoe zorg je dat toeristenbezoek ook goed is voor de inwoners en ondernemers? Het was ook mooi om voorgesteld te worden aan de Koning. Prinses Beatrix herkende me nog van het bezoek aan Denemarken 2 maanden geleden! En ik kon Waterland onder de aandacht brengen van een invloedrijk gezelschap.

En er was nog zoveel meer afgelopen maand: met de buitendijkse ondernemers en Rijkswaterstaat overlegd hoe we hoog water beter in de gaten kunnen gaten en overstromingsschade kunnen voorkomen. Een prachtige bijeenkomst met de Veteranen van Waterland, Landsmeer en Edam-Volendam in Fort Edam. 25 nieuwe medewerkers van de gemeente de ambtseed afnemen. En niet de vergeten de Havenfeesten op Marken, die de MES weer heel goed georganiseerd hadden.

Zo, u bent weer bij in het dagboek van uw burgemeester!

Hartelijke groet,

Marian van der Weele
Burgemeester

 

De foto is genomen na afloop van de kerkdienst tijdens de Marker Havenfeesten. Bron: Pieter Peereboom.