Column burgemeester

Beste Waterlanders,

Het schrijven van deze maandelijkse column is een moment geworden om even stil te staan bij wat ik als uw burgemeester heb beleefd. Het doet me ook denken aan een tip die ik van iemand kreeg in een tijd dat het moeilijk was: iedere avond een stukje schrijven. Schrijven helpt om de gedachten op een rij te krijgen, wat oplucht in tijden van stress. Een tip die ik graag aan u doorgeef.

Het was weer een bewogen maand. Geen dag is hetzelfde in deze functie. Na 15 maanden vind ik het nog steeds zo’n eer om uw burgemeester te zijn. Hoogtepunt was wel dat ik was uitgenodigd om aanwezig zijn bij de viering van 500 jaar Waterlanders op het eiland Amager in Denemarken, in aanwezigheid van Prinses Beatrix en Koningin Margrethe van Denemarken. Heel bijzonder om in deze streek zoveel Nederlandse gebruiken en namen tegen te komen. Straten zijn vernoemd naar Nederlandse steden en inwoners heten nog steeds Tijs, Neel of Griet. Een aantal boerderijen telen nog op dezelfde manier als toen de Waterlanders deze startten, 500 jaar geleden. Met trots heb ik de streek van herkomst vertegenwoordigd!

In de Veiligheidsregio Zaanstreek/Waterland heb ik sinds 1 januari de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de brandweerzorg. Daarin is veel gaande, onder andere de gelijkschakeling in arbeidsomstandigheden tussen beroeps- en vrijwillige brandweermensen. Daarover meer in een later stadium. Op 25 mei mocht in de nieuwe werkplaats in Zaandam openen. Een “state of the art” werkplaats in Nederland waar alle pakken, zuurstofflessen en andere materialen gereinigd en weer klaargemaakt worden voor een volgende, veilige uitruk van de korpsen in de 7 gemeenten.

Afgelopen zaterdag was de opening van de expositie in de Purmerkerk over 400 jaar leven en boeren in de Purmer. Een voorloper op de festiviteiten die de stichting 400 jaar Purmer gaat organiseren in de week van 7-17 juli. Een van de foto’s in de expositie herinnerde me aan mijn jeugd tijdens de tarweoogst op de klei van Noord-Beveland. In het programma is vast voor u ook iets te vinden!

Hartelijke groet,

Marian van der Weele
Burgemeester