Column burgemeester

Lees hieronder de column van burgemeester Marian van der Weele.

Beste Waterlanders,

Op 26 april hebben 7 mensen uit onze gemeente een Koninklijke onderscheiding ontvangen. In een volle raadszaal werden deze hardwerkende vrijwilligers in het zonnetje gezet. Stuk voor stuk mensen met een groot hart en enorme inzet voor de samenleving. Het idee kwam bij mij op om te bekijken of we volgend jaar wellicht iemand in de leeftijd tot 25 jaar een speciale jeugd onderscheiding te kunnen geven. Ideeën hoe we dit ten uitvoer kunnen brengen ontvang ik graag op burgemeester@waterland.nl

Wat was het een verademing om weer volop Koningsdag en de Bevrijding te kunnen vieren.

De Oranje comités in de kernen hebben hun programma weer volop in werking gezet. Prachtig om voor mij voor het eerst mee te maken hoe Waterland haar feesten viert. Ik heb er enorm van genoten. We weten weer wat we in de twee jaar pandemie gemist hebben: het contact met elkaar!

De herdenkingen hadden dit jaar een extra lading met een oorlog dichtbij, in Oekraïne. Ik hoop dat wij ons altijd verbonden kunnen blijven voelen. Dat doen we zelf, door naar elkaar om te kijken maar ook door onvrijheid en afwijzing te herkennen en te benoemen.

De landelijke overheid heeft ook ons als gemeente opgeroepen om het aantal verblijfplekken voor Oekraïners te verhogen. We zetten ons in om op het handbalveld op het sportpark Markgouw, na de zomer, tijdelijk woonunits te plaatsen waar we Oekraïense vluchtelingen kunnen opvangen. Veel dank aan de handbalvereniging voor dit aanbod!

Ik hoop dat u geniet van het mooie, maar voor de boeren droge weer! Ook is het vaarseizoen weer begonnen. De bootjes mogen weer te water en we kunnen weer fijn recreëren in de prachtige wateren waar onze gemeente zo bekend om staat. Laten we er een fijn vaarseizoen van maken voor alle gebruikers, aanwonenden en de natuur.

Hartelijke groet,

Marian van der Weele
Burgemeester