Column burgemeester

Hieronder leest u de maandelijkse column van burgemeester Marian van der Weele.

Beste Waterlanders,

Het was weer een maand vol mooie activiteiten!

Met de 6 andere burgemeesters van de Veiligheidsregio kregen we een uitgebreide training in het brandweerwerk. In brandweerpak op een hete dag het fitheidsparcours afleggen, met ademlucht een brandhaard in en met een VR bril op instructie krijgen hoe een elektrische auto in brand geblust moet worden. Respect voor de brandweermensen die dag en nacht voor ons klaar staan om ons “uit de brand te helpen”!

De Veteranen van Edam-Volendam, Landsmeer en Waterland ontvingen we dit jaar op Marken met een dorpswandeling en presentatie bij de KNRM. Het was mooi om te ervaren dat het delen van de verhalen door de veteranen, ook na een lange tijd, nog helend kan werken.

De burgemeester van Amsterdam nodigde alle buurburgemeesters uit in haar ambtswoning om ons te vertellen over de plannen voor de viering van 750 jaar Amsterdam in 2025 en nodigde ons uit om dat samen met Amsterdam te vieren en mee te denken over initiatieven.

Vorige week “landde” de karavaan van Ongezouten op de dijk in Uitdam. Met een heel divers gezelschap spraken we over het wonen en werken aan het water en hoe we ook na 2050 nog aan een stijgende zeespiegel kunnen leven. Onze kinderburgemeester Bo gaf daar ook zijn visie op! Zo belangrijk om de mening van onze jonge generatie te weten in hoe we de inrichting van ons land in de verre toekomst kunnen vormgeven.

Marken vierde weer uitbundig haar havenfeesten, ik heb genoten van de plaatselijke bands en liet me inspireren door dominee Klink op zondagochtend hoe je zorgt voor wie je bent.

Wat is er ongelofelijk hard gewerkt door het bestuur van de Stichting Slag op de Zuiderzee en al die vrijwilligers om een prachtige 10 dagen in Monnickendam te gaan beleven. Ik kijk er enorm naar uit om vanaf donderdagavond 6 juli met u te vieren dat we sinds 450 jaar streven naar leven in vrijheid, verbondenheid, verdraagzaamheid en verscheidenheid. Met de vier V’s als leidraad en het vermogen om elkaar te vinden in conflict en meningsverschil gaan we er met elkaar een mooi feest van maken.

Hartelijke groet,

Marian van der Weele
Burgemeester