Bevrijdingsdag in coronatijd

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag in coronatijd; het klinkt zo tegenstrijdig. Het afgelopen jaar heeft ervoor gezorgd dat vrijheid niet meer zo vanzelfsprekend is. 
Des te meer reden om stil te staan bij de kwetsbaarheid van vrijheid en het te vieren op Bevrijdingsdag. 


We moeten vieren dat onze gemeenschap veerkrachtig en sociaal is gebleken. Vieren dat ondernemers elkaar hebben opgezocht en samenwerkingen aan zijn gegaan die voor deze pandemie misschien niet aan de orde waren geweest. 
Vieren dat creativiteit onder inwoners vaak zorgde voor oplossingen waar niemand eerder aan dacht, en te vieren dat wij in Waterland zoveel voor elkaar over hebben en goed voor elkaar zorgen. 
Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel; terug naar een zo ‘normaal’ mogelijk bestaan. Het verdwijnen van de avondklok, het openen van de winkels en vooral de opening van de terrassen zijn voor velen een grote stap naar dit ‘normale’ leven.  Een stap waar ook alle burgemeesters in onze veiligheidsregio, voor hebben gestreden. Een stap waardoor we allemaal weer mogen gaan genieten van de vrijheid., die eerder zo vanzelfsprekend was. 
Ondanks deze optimistische ontwikkeling is de druk op de zorg nog altijd hoog. Het is dan ook belangrijk dat we de basisregels blijven volhouden en elkaar de ruimte blijven geven. 
Ook de vaccinaties geven ons hoop dat we deze crisis binnen niet al te lange tijd onder controle kunnen krijgen en dat we weer vooruit kunnen kijken.
En om naar de toekomst te kijken moeten we het verleden kennen en hiervan leren. Niet om daarin te blijven hangen, maar om onze toekomst en een zo ‘normaal’ mogelijk bestaan in vrijheid aan te kunnen. Laat dit moment van onvrijheid ons beseffen hoe kostbaar de waarde is van vrijheid; want deze is nooit vanzelfsprekend.
Zorg goed voor elkaar!

Marian van der Weele
Burgemeester gemeente Waterland