Avondklok in Nederland

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Dat is belangrijk, want het kabinet maakt zich grote zorgen om de verspreiding van varianten van het coronavirus, die nog besmettelijker zijn dan het virus dat we al kennen. We moeten het moment dat deze nieuwe varianten van het virus de overhand krijgen zo veel mogelijk uitstellen. 

Tijdens de avondklok is het verboden om tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ‘s ochtends buiten te zijn. De avondklok geldt tot 10 februari 04.30 uur. Heeft u een geldige reden om naar buiten te gaan, dan heeft u hiervoor onderstaande formulier(en) nodig. Onderaan de pagina vindt u veel gestelde vragen. Voor meer informatie kijk op de website van de Rijksoverheid.

Formulieren

Je mag alleen naar buiten als het noodzakelijk is en je een geldige reden hebt. In dat geval moet je een formulier ‘Eigen verklaring Avondklok’ meenemen. 
Als het nodig is dat je voor werk naar buiten gaat, moet je óók een ‘Werkgeversverklaring’ tonen. Beide formulieren zijn hieronder te downloaden:
-    PDF Eigen verklaring avondklok
-    PDF Werkgeversverklaring avondklok 


Veel gestelde vragen: 

Wanneer is een ‘Eigen verklaring avondklok’ verplicht als u tijdens de avondklok buiten bent?

Dit is het geval wegens:

 • werk;
 • medische hulp aan zichzelf of een dier;
 • hulpverlening aan een hulpbehoevende persoon;
 • een noodzakelijke reis naar het buitenland of het Caribisch deel van Nederland;
 • uitvaart;
 • een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- of beroepschriftencommissie;
 • Als u onderweg bent in verband met een examen of tentamen dat u moet afleggen voor uw opleiding op het MBO, HBO of WO en u kunt dit aantonen.
 • op uitnodiging als gast aan een live avondprogramma.

Wanneer is een ‘Eigen verklaring avondklok’ niet verplicht?

Dit is het geval voor:

 • Agenten, brandweer -en ambulancemedewerkers.
 • Verantwoordelijken voor personenvervoer: treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs. Geldt ook voor taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning.
 • Internationaal goederenvervoer vanwege Europese afspraken.
 • Het aangelijnd uitlaten van een hond.
 • Reizigers die vanuit het buitenland naar Nederland reizen. Zij mogen vormvrij aantonen dat zij uit het buitenland komen en dat het noodzakelijk is om op die tijd onderweg te zijn.
 • Indien iemand dak-of thuisloos is en niet in maatschappelijke opvang terecht kan.
 • Bij rampspoed.

Wanneer is een 'Werkgeversverklaring avondklok' verplicht?

Als u tijdens de avondklok voor het werk buiten moet zijn, dan heeft u het formulier 'Eigen verklaring avondklok' en een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ nodig. De werkgever geeft deze verklaring aan werknemers. De gemeente Waterland ondertekent zelf (buiten de eigen medewerkers om) geen werkgeversverklaringen. Alleen uw eigen werkgever kan dit formulier voor u ondertekenen.

Heb ik bij een calamiteit (rampspoed) ook een formulier nodig?

Er kunnen situaties zijn waarin het niet mogelijk is om eerst een formulier op te halen of te printen. Bijvoorbeeld als er brand uitbreekt of als u plotseling dringend medische hulp nodig heeft. Dat is een calamiteit (rampspoed). U heeft dan een geldige reden om buiten te zijn zonder formulier.

Vanaf welke leeftijd moet iemand het formulier bij zich hebben?

Iedereen vanaf 12 jaar heeft een eigen formulier bij zich. Hierin verklaart u waarom u tijdens de avondklok dringend op straat moet zijn.  

Ik heb geen printer, kan ik het formulier ook digitaal tonen?

Ja. U vult het formulier in op uw computer of smartphone en slaat het vervolgens op. Als de handhaver erom vraagt, toont u het formulier op bijvoorbeeld uw telefoon.

Moet ik elke keer als ik de straat op ga een nieuw formulier invullen?

Als u in een bepaalde periode elke dag tijdens de avondklok naar buiten moet, kunt u dit aangeven op de Eigen verklaring avondklok. U vult dan de aaneengesloten periode in.Voor de volgende periode (bijvoorbeeld na het weekend) vult u een nieuw formulier in.