4 en 5 mei

Deze week staat in het teken van Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op woensdag 4 mei herdenken we alle burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlog of vredesoperaties zijn omgekomen. Op donderdag 5 mei vieren we onze vrijheid en is het de dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en om ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is.

Dit jaar is het weer mogelijk om samen te herdenken. In verschillende kernen van Waterland zijn herdenkingsdiensten georganiseerd. We vragen u om op 4 mei de vlag halfstok te hangen en te herdenken, en op 5 mei de vlag uithangen om de vrijheid te vieren. 

Marken
Burgemeester Marian van der Weele is aanwezig bij de herdenkingsdienst in dorpshuis ’t Trefpunt op Marken. Om 18.45 uur onthult zij de plaquette met de naam Herinneringsplein WO II. 
Na de volksliederen begeven de genodigden en Muziekvereniging Juliana zich naar binnen voor de Dodenherdenkingsdienst die begint om 19.15 uur. Na de Dodenherdenkingsdienst legt de burgemeester een krans namens Gemeente Waterland. 

Monnickendam
Wethouder Astrid van de Weijenberg is aanwezig bij de herdenkingsdienst in de Grote Kerk van Monnickendam. Na de dienst zal de plechtigheid buiten voortgezet worden bij het herdenkings- monument aan De Zarken. Deze herdenkingsdienst wordt live uitgezonden door Omroep Pim.

Broek in Waterland
Wethouder Hendrik Boland is aanwezig bij de herdenking in Broek in Waterland. Deze vindt plaatst in de Broeker Kerk. De kerk opent om 19.30 uur. Na de 2 minuten stilte wordt er een krans gelegd bij het monument.

Ilpendam
Wethouder Ton van Nieuwkerk is aanwezig bij de herdenkingsdienst in Ilpendam bij het van Oorschotplantsoen. 

Watergang
De herdenking vindt plaats op de begraafplaats in Watergang. 

De Purmer
Bestuurlijke vertegenwoordigers van de gemeenten Waterland, Purmerend en Edam-Volendam zijn bij de herdenkingsdienst in de Purmerkerk aan de Westerweg 50 aanwezig. Namens de drie gemeenten wordt er een bloemstuk neergelegd bij het monument.

Overleek
Raadslid Andre Schomakers is aanwezig bij de herdenkingsdienst in Overleek, bij het grote witte kruis in de sloot tegenover Overleek 12, de herdenkingsplaats van de omgekomen piloot sgt Mavie.