1e Paal nieuwe gemeentewerf op 11 april geslagen

Foto van het slaan van de eerste paal

De ontwikkelingen rondom het project Galgeriet in Monnickendam maken het noodzakelijk de gemeentewerf in Monnickendam te verplaatsen.

Hiervoor is een nieuwe locatie gevonden aan de Hoogedijk in Katwoude. De 1e paal van het duurzame onderkomen voor de gemeentelijke buitendienst wordt op 11 april 2019 door portefeuillehouder Astrid van de Weijenberg geslagen. Voor de milieustraat is een andere oplossing gezocht. Vanaf 1 augustus 2019 wordt gebruik gemaakt van de milieustraat in Purmerend.

Duurzame gemeentewerf

De afgelopen periode zijn flinke stappen gezet in de ontwikkeling van het project Galgeriet. Het bedrijventerrein in Monnickendam wordt omgevormd tot een woon-, werk- en recreatiegebied. Dat betekent dat de gemeentewerf en milieustraat die nu op het Galgeriet gevestigd zijn niet op de huidige locatie kunnen blijven. Voor de gemeentewerf is een plan ontwikkeld waarmee een nieuw pand aan de Hoogedijk in Katwoude wordt gerealiseerd. Portefeuillehouder Astridvan de Weijenberg: “Bij de ontwikkeling van de nieuwe huisvesting voor onze buitendienstmedewerkers hebben we samen met onze buren nadrukkelijk gekeken hoe het pand het beste in de karakteristieke, landelijke omgeving kon worden ingepast. En natuurlijk is de nieuwe gemeentewerf volledig energieneutraal en dus duurzaam. Ik ben blij dat we er samen met de architect en adviseurs in geslaagd zijn om een mooi pand dat aan alle eisen voldoet te ontwerpen”.

Ontwerp

M@@T architecten en adviseurs uit Schagen is verantwoordelijk voor het ontwerp. Dit is opgedeeld in 3 bouwvolumes, die in schaal, kapvormen en gekozen materialen op een eigentijdse wijze harmoniëren met de agrarische omgeving. De zonnepanelen op de grote loods, de warmtepompinstallatie en de dikke gebouwschil zorgen ervoor dat de nieuwe werf volledig energieneutraal is. Ook wordt er gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen zoals bamboehouten deurkozijnen en raamkozijnen en rabatdelen van gekookt naaldhout. Deze materialen zijn duurzamer dan tropisch hardhout, maar benaderen wel dezelfde sterkte eigenschappen. Ook de vloerbedekking is vervaardigd uit plantaardig materiaal dat gelijkwaardig is aan een PVC-vloer. Bouwmaatschappij Buitenhuis BV heeft opdracht gekregen het ontwerp te realiseren.