Nieuwe bushalte 'Zuideinde'

Ter hoogte van de rotonde Bernhardlaan-Zuideinde komt een nieuwe bushalte. Hieronder leest u waarom deze bushalte hier komt en wat dit voor u betekent.

Nieuwe route
Op 10 december start een nieuwe dienstregeling in de regio Zaanstreek-Waterland. Onderdeel van de nieuwe dienstregeling is een extra busverbinding tussen Zaanstad, Amsterdam-Noord en Marken. De nieuwe buslijn (lijn 111) is een aanvulling op de bestaande busverbinding (lijn 315) en gaat vier keer per uur rijden in de spits en twee keer per uur buiten de spits.

De nieuwe busverbinding zal de haltes op de Lijnbaan en Pierebaan niet aandoen. De bus zal van de Bernhard brug rechtstreeks richting de Waterlandse Zeedijk rijden.

Behoefte aan nieuwe bushalte
De bestaande haltes langs deze route (Cornelis Dirkzoonlaan en Grote kerk) liggen aan het begin en eind van Monnickendam. Om er voor te zorgen dat de nieuwe busverbinding voor iedereen goed bereikbaar is word er een nieuwe halte aangelegd.

De nieuwe bushalte komt ter hoogte van de rotonde Bernhardlaan-Zuideinde. Dit bleek de meest geschikte plek na zorgvuldige bestudering van alle mogelijke locaties.

Definitief ontwerp
De definitief ontwerptekening vindt u hier als bijlage op de website.

Planning en fasering
De werkzaamheden starten in de week van 11 september en lopen tot eind november 2023. Het werk wordt in vier fases uitgevoerd, zodat Monnickendam bereikbaar blijft.

Fase 1: aanleg van de noordelijke haltekom en het voetpad naar de binnenstad. Ook wordt de invoegstrook van het fietspad naar de binnenstad aangepast.

Fase 2: aanpassing van de rijbaan naar de binnenstad. De rijbaan wordt hiervoor afgesloten. Deze afsluiting duurt maximaal twee dagen. Deze werkzaamheden worden omstreeks week 40 uitgevoerd en aangekondigd met verkeersborden.

Fase 3: aanleg van een nieuw zebrapad en gidslijnen voor slechtzienden op de Bernhardlaan. Deze werkzaamheden vinden s’ nachts plaats als er geen busverkeer is. Overig verkeer wordt door een verkeersregelaar langs het werk op de Bernhardlaan geleid. Er wordt geen geluidsoverlast verwacht.

Fase 4: aanleg van de zuidelijke bushalte. De halte bevindt zich tussen Swaensborch en De Werf. De werkzaamheden starten op 16 oktober met het verplanten van een boom van de bushalte naar het plein voor het gemeentehuis. Voor het verplaatsen wordt het verkeer op de Bernhardlaan en Pierebaan ergens tussen 11:00 en 12:00 uur korte tijd stilgezet met verkeersregelaars. Tussen 11:00 en 12:00 uur stoppen er geen bussen op de bushalte Pierebaan.

Contact/vragen
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de heer J.J.G. Tenhaeff, bereikbaar per telefoon 06-27317234 of via de mail op JanJaap.Tenhaeff@waterland.nl.