Monnickendam

Monnickendam

Monnickendam ligt aan de Gouwzee, vlak boven Amsterdam en is een kleine stad met (per 01-05-2017) 9.625 inwoners en een mooie historische binnenstad.
Monnickendam heeft een beschermd stadsgezicht met veel historische huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw. Elke zaterdag wordt er een gezellige weekmarkt gehouden. In het midden van de stad vindt u de speeltoren met het oudste nog bespeelbare carillon in Nederland. Tijdens de markt wordt het carillon bespeeld door de stadsbeiaardier.
Monnickendam is sinds het verre verleden al bekend om zijn visrokerijen. Nog steeds wordt er in de haven vis gerookt die u ongetwijfeld ruikt als u door de haven loopt. Daarnaast heeft u natuurlijk de mogelijkheid om uitgebreid gerookte vis te proeven!
Ook de jacht- en bootliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Monnickendam. Zij kunnen aanmeren in één van de vier jachthavens die Monnickendam rijk is of een tochtje maken op de Gouwzee dan wel het Markermeer.
Als u door het oude gedeelte van Monnickendam wandelt, ziet u dat veel huizen een gevelsteen hebben met een afbeelding en/of tekst. De afbeelding op een gevelsteen is van oorsprong een vorm van reclame. De Vereniging Oud-Monnickendam vertelt u hier graag meer over.