Informatie over Corona voor anderstaligen en laaggeletterden

Als je nog niet goed Nederlands kunt lezen, kan informatie over het coronavirus ingewikkeld zijn.

Informatie over het Coronavirus in andere talen

Hieronder vindt u een overzicht met informatie over het Coronavirus in andere talen dan het Nederlands. Bellen naar 0800 1351 kan ook.

  • Nieuwlander heeft samen met andere organisaties een telefonische helpdesk in het Arabisch en Tygrinia om allerlei vragen over Corona en bijbehorende berichtgeving te kunnen beantwoorden. U kunt de helpdesk bereiken via 085 580 88 00, maandag t/m vrijdag van 14.00 – 16.00 uur.
     
  • Dagelijks komt er informatie over corona op de facebookpagina's Syriërs Gezond en Eritreeërs Gezond. Er is een nieuwe pagina gemaakt voor Farsi-sprekende mensen, namelijk: Farsi gezond
     
  • Op www.pharos.nl/coronavirus vindt u informatie over Corona in verschillende talen: Nederlands | Turks | Tigrinya | Engels | Arabisch | Pools | Farsi | ChineesSomalisch
     
  • Het COA heeft de informatiekaarten van Pharos in nog meer talen laten vertalen zoals in het Armeens, Frans en Russisch, te downloaden via deze link. LET OP: eerst rechtsboven de taal selecteren en dan op Corona (COVID-19) klikken.

 

  • De Rode Kruis Hulplijn is nu ook bereikbaar voor mensen die geen Nederlands spreken. Hebben zij een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat ze in quarantaine of thuisisolatie zitten vanwege het coronavirus, dan kunnen ze terecht bij speciale WhatsApp-nummers.
    Zie: WhatsApp-Hulplijn voor anderstaligen tijdens coronacrisis De WhatsApp-Hulplijn voor anderstaligen is op dit moment beschikbaar in de volgende talen: Marokkaans-Arabisch, Tamazight (Berbers) en Turks.
     
  • Op de website van het Rode Kruis vindt u voorlichtingsmaterialen over corona in het Arabisch, Engels, Turks en Nederlands, met info over algemene voorzorgsmaatregelen, omgaan met stress en zorg voor kwetsbare personen.
     
  • Om de grote groep anderstaligen in Nederland hierbij te helpen heeft TVcN (Tolk- en Vertaalcentrum Nederland) de persconferenties vertaald in vijf van de veel voorkomende vreemde talen in Nederland, waaronder Arabisch-Syrisch, Turks, Tigrinya en Marokkaans-Arabisch. Mensen kunnen dus in hun eigen taal begrijpen wat de maatregelen zijn.

Informatie over Corona in makkelijk Nederlands:

Vragen over inburgeren tijdens Corona

DUO heeft een pagina gemaakt met veelgestelde vragen over inburgering.

Nederlands blijven oefenen

De meeste inburgeringsscholen bieden online hun lessen aan. Wil je extra oefenen bedenk dan manieren thuis om samen Nederlands te oefen, bijvoorbeeld tijdens het eten, helpen van de kinderen met schoolwerk, bel met je taalcoach, etc.. Ook zijn er verschillende sites waarop je kunt oefenen met Nederlands, zoals oefenen.nl.

Bereikbaarheid Gemeente en Vluchtelingenwerk

De gemeente en Vluchtelingenwerk zijn telefonisch en per mail bereikbaar voor vragen.

Informatie corona en ondernemers in Engels

www.amsterdam.nl/en/news/coronavirus-infection-amsterdam

LET OP: maatregelen kunnen per gemeente verschillend zijn.

Animatie Corona in begrijpelijke taal.


Animatie over Corona. Hoeveel afstand moeten we houden? Wat is 1,5 meter? 


Bron: www.vluchtelingenwerk.nl

Ouderen-Infolijn

Migrantenouderen kunnen terecht bij de Ouderen-Infolijn van KBO-PCOB & NOOM met vragen over het coronavirus. Het nummer van deze Ouderen-Infolijn is 030-3 400 600, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Oudere migranten worden - indien gewenst in de eigen taal - te woord gestaan door een vrijwilliger die zelf een Caribische, Chinese, Italiaanse, Marokkaanse, Molukse, Spaanse, Surinaamse of Turkse achtergrond heeft.

Bron: netwerknoom.nl