Ik wil een duurzame tuin

Waar denkt u aan bij een duurzame tuin? Aan weinig onderhoud? Dat kunt u heel goed bereiken door gebruik te maken van de juiste planten, zoals bodembedekkers. Dit is niet alleen nagenoeg onderhoudsvrij (en het staat leuk), maar het is ook nog eens heel duurzaam!

Want wist u dat u door het aanbrengen van (meer) beplanting de temperatuur in de tuin kunt verlagen? In een tuin vol tegels blijft de hitte van een zomerdag namelijk veel langer hangen. En als het warm is brengt natuurlijke schaduw van een boom veel meer verkoeling dan een parasol.

Tuinen en daken

Een ‘versteende tuin’ kan regenwater niet goed afvoeren naar de bodem. Het regenwater wordt daardoor in woonwijken bijvoorbeeld sneller afgevoerd over straat naar het riool. Het riool kan daardoor eerder overbelast raken. Ook kunnen er plassen blijven staan op de laagste plekken. Stenen er uit en planten er in  kan helpen  om wateroverlast te voorkomen. Heeft u een uitbouw of tuinhuisje, weet dan dat groene daken prima bijdragen aan het tijdelijk vasthouden van regenwater.

Bovendien draagt u met een bloeiende tuin ook nog eens bij aan het in stand houden van de bijen en vlinders. En deze zijn van groot belang voor het bestuiven van gewassen.
Insecten hebben het tegenwoordig erg moeilijk door het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het gebrek aan bloeiende gewassen door het hele jaar heen. Wist u overigens dat veel gecultiveerde bloemen niet meer geschikt zijn voor insecten en alleen maar sierlijk zijn om naar te kijken?

Kijk voor tips en adviezen op de volgende websites: