Economische zaken

Hier vindt u alle economische zaken gerelateerde berichten.

Nieuws

Nooit eerder zoveel startende ondernemers in Nederland

61.076 mensen hebben in de eerste negen maanden van dit jaar in Nederland een bedrijf opgericht, meldt de Kamer van Koophandel maandag. Nog nooit waren er zoveel startende ondernemers in Nederland.Ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder is het aantal starters met 11 procent gestegen. Vooral het aantal jonge starters groeide flink.Zo steeg het aantal startende ondernemers in de leeftijdsgroep tot en met negentien jaar met maar liefst 65 procent. In de leeftijd 20 tot en met 24 jaar groeide het aantal starters met 28 procent. Door deze ontwikkelingen nam de gemiddelde leeftijd van nieuwe ondernemers af van 37 jaar in 2017 naar 35 jaar in 2019.Volgens Gerdine Annaars, ondernemersadviseur bij de KVK, krijgen jongeren steeds meer te maken met ondernemerschap. "In het onderwijs is er meer aandacht voor dan ooit. Jongeren krijgen het ook vaker van huis uit mee, steeds meer mensen zijn zzp'er in plaats van in loondienst."
Bron: Nu.nl 28-10-2019

Nederlandse Horeca Prijzen

Horeca zorgt voor meer leefbaarheid, gezelligheid en verbinding. De Nederlandse Horeca Prijzen zijn dé felbegeerde awards voor de horeca-gelegenheden die volgens hun gasten in hun eigen gemeente een titel verdienen. Er zijn in de gemeente Waterland 6 categorieën waar horeca-ondernemers zich nog voor kunnen aanmelden. De winnende horeca-gelegenheden in Waterland kunnen ook provinciewinnaar worden. Een vakjury bepaalt wie de landelijke titels mogen voeren. Inwoners van Waterland mogen vanaf 14 oktober 2019 stemmen op hun favoriete horeca-gelegenheid
"Er zijn op voorhand een aantal horeca-gelegenheden genomineerd in de gemeente Waterland. Echter, horeca-ondernemers kunnen zich nog aanmelden om gratis deel te nemen", aldus Niels Groot van Vote Company dat de verkiezing samen met Horeca Netwerk, Gastronomie, Horeca Vizier en de DJ's van Radio 538 organiseert. Bij het stemmen mogen de gasten van de deelnemende horeca-gelegenheden cijfers geven voor de prijs/kwaliteitverhouding en klantvriendelijkheid. Voor deelnemende horeca-gelegenheden levert de verkiezing positieve aandacht, trotse medewerkers en nieuwe gasten op.
Horeca ondernemers in de gemeente Waterland kunnen zich nu gratis aanmelden voor de verkiezing via www.horecaprijzen.nl.

Nederland meest concurrerende economie van Europa

Na een jaar afwezigheid in de top-5 van meest concurrerende economieën ter wereld staat Nederland in 2019 weer fier op vier. Sterker nog, ons land heeft Duitsland en Zwitserland ingehaald en is in de ranglijst nu de meest concurrerende economie van Europa. Dat concludeert het World Economic Forum in de Global Competitiveness Index. Het WEF is een netwerkorganisatie van met name het internationale bedrijfsleven. De Nederlandse hoogleraar Henk Volberda (UvA) leverde de Nederlandse cijfers.

140 landen

Voor die ranglijst vergelijken aangesloten onderzoekers de economie van zo’n 140 landen. Ze bekijken bijvoorbeeld hoe veerkrachtig de economie in kwestie is, en hoe makkelijk bedrijven en werknemers met veranderingen omgaan. Of hoe makkelijk je een nieuw bedrijf kunt starten en in hoeverre inwoners profiteren van economische vooruitgang. De top-10 van meest concurrerende economieën

  1. Singapore (2)
  2. Verenigde Staten (1)
  3. Hongkong (7)
  4. Nederland (6)
  5. Zwitserland (4)
  6. Japan (5)
  7. Duitsland (3)
  8. Zweden (9)
  9. Verenigd Koninkrijk (8)
  10. Denemarken (10)

Vorig jaar moest Nederland onder meer ‘superinnovator’ Duitsland voor laten gaan in de ranglijst, maar inmiddels hapert de Duitse economie. Een Duitse recessie hangt in de lucht.

'Uitstekende voedingsbodem'

De Nederlandse economie dankt haar positie volgens Volberda aan onder meer een stabiele, betrouwbare overheid, goed opgeleide bevolking en de ruimte voor ondernemerschap. "In vergelijking met andere Europese landen heeft Nederland een uitstekende voedingsbodem om in de toekomst succesvol te concurreren".

Wetswijzigingen per 1 juli 2019 voor zzp’ers

Vanaf 1 juli 2019 veranderen verschillende wetten en regels. Daarnaast gingen afgelopen maanden diverse wetswijzigingen in. Een aantal wijzigingen volgt na 1 januari 2020, en hierop kun je je nu al voorbereiden. De belangrijkste wetswijzigingen voor jou als zzp’er op een rij.

Wat verandert op 1 juli en 1 oktober 2019?

5 wetten en regels die voor jou als zzp’er van belang kunnen zijn.

1. Meldingsplicht energiebesparing voor 1 juli 2019
Heb jij als zzp’er het energieverbruik van jouw bedrijf goed in beeld? Als dit hoger is dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas, val je namelijk onder de informatie- en energiebesparingsverplichting. Deze wetswijziging ging op 27 februari 2019 in. En betekent voor jou dat je uiterlijk 1 juli 2019 in het eLoket van RVO.nl moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen je neemt. Deze informatieplicht draagt bij aan een versnelling van de energiebesparing binnen het bedrijfsleven. Het betreft zo’n 100.000 ondernemers.

2. Minimum jeugdloon per 1 juli 2019 weer omhoog
Overweeg je om personeel in dienst te nemen omdat jouw bedrijf groeit? Houd dan rekening met een stijging van het minimumloon. Want voor 18-, 19-, en 20-jarigen gaat het vaste percentage van het wettelijk minimumloon verder omhoog. Voor 21-jarigen wordt dit 100%, zij hebben dan recht op een volledig wettelijk minimumloon. Voor 22-jarige werknemers was dit laatste sinds 1 juli 2017 al het geval.

3. Pomphouders moeten vaker E10 benzine aanbieden
Heb je een tankstation? Dan moet je van de overheid vanaf 1 oktober 2019 vaker E10 benzine aanbieden. E10 is benzine met een hoger percentage (bio)ethanol. Dit zorgt voor minder CO2-uitstoot waardoor het minder milieuvervuilend is. Heb je 2 of meer tankinstallaties voor benzine in je tankstation? Dan moet minimaal de helft geschikt zijn voor E10.

4. APK-plicht snelle trekkers en tractorkenteken
Rijden jouw gemotoriseerde voertuigen, zoals landbouw- en bosbouwtractoren, op de openbare weg en sneller dan 25 km per uur? Dan geldt per 1 oktober 2019 een kentekenplicht. Daarnaast wordt de APK-keuring verplicht voor trekkers die harder dan 40 km per uur kunnen.

5. Aandelen aan toonder vanaf volgend jaar op naam
Heb je als zzp'er aandelen aan toonder in bezit? Vanaf 2020 moeten anonieme aandelen (aan toonder) van naamloze vennootschappen op naam gesteld zijn. Dit staat in de nieuwe Wet omzetting aandelen aan toonder die op 1 juli 2019 ingaat. Als je aandelen aan toonder hebt, meld je dan bij de nv om ze op naam te laten stellen. Wacht je hiermee tot na 1 januari 2021? Dan vervallen de rechten die je hebt op deze aandelen.

Wetswijzigingen vanaf 1 januari 2020

Deze 3 wetten gaan begin volgend jaar in. Jij kunt je hier als zzp’er alvast in verdiepen en waar mogelijk op voorbereiden.

1. Eenmanszaken krijgen nieuw btw-nummer
Voor 1 januari 2020 krijgen ruim 1 miljoen eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer is niet meer gekoppeld aan het burgerservicenummer. Dit levert minder identiteitsfraude en meer privacybescherming op. Als tussenoplossing mag je als zzp’er of eenmanszaak nu al stoppen met het vermelden van het btw-identificatienummer op je website of bij je webshop.

2. De kleineondernemersregeling (KOR) gaat op de schop. Je krijgt nu btw-vrijstelling of vermindering als je per jaar minder dan 1883 euro aan btw betaalt. In de nieuwe regeling is je totale omzet bepalend of je gebruik kunt maken van de KOR. Heb je straks een omzet van maximaal 20.000 euro binnen Nederland? En wil je vanaf 1 januari 2020 gebruikmaken van de regeling? Meld je dan vanaf 1 juni 2019 aan via de website van de Belastingdienst. Zorg dat je aanmelding voor 20 november 2019 binnen is.

3. Personenvennootschappen gemoderniseerd
Wanneer je als zzp’er ook samenwerkt in een vof, maatschap of cv (dus personenvennootschap), krijg je per 1 januari 2021 te maken met ingrijpende veranderingen. Het verschil tussen de vof en maatschap verdwijnt en daar komt 1 vorm voor terug. De wijziging heeft vooral gevolgen voor de aansprakelijkheid. Bij de cv krijgt de stille vennoot meer bevoegdheden. Door de regels te vereenvoudigen moet samenwerken aantrekkelijker worden.

Recent in werking getreden wetswijzigingen
In april 2019 gingen 3 wetswijzigingen en regels in die voor jou als zzp’er interessant zijn. Hieronder lees je een samenvatting van deze wijzigingen.

1. BIG-nummer van zorgverlener moet vindbaar zijn
Werk je als zzp'er in de zorg? En ben je BIG-geregistreerd? Dan moet je vanaf 1 april 2019 je BIG-nummer actief bekend maken op alle plaatsen waar je je beroepsmatig kenbaar maakt. Zoals op je website, briefpapier en op rekeningen. Belanghebbenden en patiënten kunnen zo makkelijker controleren of jij als zorgverlener staat ingeschreven.

2. Zorgverlener valt onder tuchtrechtspraak
Verleen je als zzp’er zorg in de individuele gezondheidzorg en ben je BIG-geregistreerd? Dan val je vanaf 1 april 2019 onder de tuchtrechtspraak. Patiënten kunnen een klacht over je indienen. De tuchtrechter kan je hiervoor bij een gegronde klacht een (tijdelijk) beroepsverbod opleggen. Herregistratie zal na afloop moeilijker zijn.

3. Alle overheden moeten e-facturen kunnen ontvangen
Doe je zaken met de overheid? Dan kun je je factuur voortaan digitaal naar de overheid sturen. Overheden zoals de Rijksoverheid, gemeenten, provincies en waterschappen moeten per 18 april 2019 digitale facturen kunnen ontvangen en verwerken. Hiermee wordt ruim 1 miljard euro op jaarbasis bespaard. Het is makkelijker, nauwkeuriger en sneller.

Zelfstandigenverklaring

Als een zelfstandig ondernemer meer dan 75 euro per uur verdient, dan gaat het kabinet ervan uit dat hij genoeg geld overhoudt voor verzekeringen en pensioen. Voor zzp'ers met zo'n hoog tarief komt er een 'zelfstandigenverklaring'. Dat is een overeenkomst tussen de zzp'er en zijn opdrachtgever. Hiermee spreken ze vooraf af dat de zzp'er echt als zelfstandige werkt. Voorwaarden: de zzp'er is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en de opdracht duurt maximaal een jaar. Met zo'n verklaring weten opdrachtgever en opdrachtnemer zeker dat ze geen naheffingen krijgen en leggen ze samen vast dat er geen sprake is van een dienstverband met arbeidsrechtelijke gevolgen, zoals recht op pensioen en cao-bepalingen.

Gastvrij Waterland

Op 14 oktober j.l. vond het eerste event plaats van Gastvrij Waterland in theater de Purmaryn in Purmerend. Samen met verschillende afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland organiseerde een aantal ondernemers samen met het onderwijs en de gemeenten in de regio Waterland een bijzonder evenement. Het algemene doel is de gastvrijheid van de regio te promoten. De eerste editie stond in het teken van leerbedrijven. Meer arbeidskrachten in horeca en toerisme kan alleen met meer onderwijsplaatsen en leerbedrijven.
Na de stagemarkt voor scholieren en een presentatie door Van der Valk Sassenheim, het beste leerbedrijf in Nederland, hield horeca trendwatcher Wouter Verkerk een lezing. Hierna volgde een workshopronde waarbij die van Theetuin Overleek goed werd bezocht.
Na de kick-Off van de publiekscampagnes 2019 / 2020 van Gastvrij Waterland werden heerlijke hapjes van restaurant Land en Zeezicht op Marken geserveerd door scholieren.
Bureau Toerisme Laag Holland hield na de tweede workshopronde een presentatie over de toeristische projecten voor de komende jaren.

Gastvrij Waterland heeft een campagne gestart: De beste kerstversiering in een horecazaak in de regio Waterland. Een onafhankelijke jury komt u bezoeken.

Ben je horeca of hospitality ondernemer en heb je je nog niet aangesloten, overweeg dit dan alsnog. Er volgen meer bijeenkomsten waarbij men kan kennismaken met andere ondernemers in de regio. www.gastvrijwaterland.nl

Terugblik ZZP-Event

Op 17 september vond in Monnickendam het ZZP netwerkevent plaats, dat georganiseerd was door de gemeenten Waterland en Landsmeer. Het thema van dit event was ‘samenwerking’. De bijeenkomst was  zeer geslaagd. Er waren veel zzp’ers uit Waterland en de regiogemeenten op dit event afgekomen. De rode draad van de avond was samenwerken en netwerken onder het genot van een hapje en een drankje.

De avond werd geopend door wethouder Bas ten Have van de gemeente Waterland, die het belang van zzp’ers en samenwerking heeft benadrukt. De eerste spreker van de avond was Jan Peter Valk, ondernemer van het jaar 2018 in Waterland. Vervolgens sprak Elize Overmars, inkoper bij gemeente Waterland, over het in beeld komen bij de overheid voor opdrachten door zzp’ers. De laatste gastspreker was Mylène Oudejans van Studio van Hout uit Landsmeer. Zij heeft de aanwezigen geïnspireerd met haar unieke businessverhaal. Ook vertelde zij over haar businessruimte voor groepen en zelfstandigen.
De workshop pitchen met feedback, die door ondernemer Clara Overes is verzorgd, was een groot succes. ZZP’ers kregen na een pauze de mogelijkheid om zichzelf te presenteren en deden dat bijna allemaal prima binnen de 60 seconden. Vooral uit deze pitches zijn veel netwerkcontacten gelegd. De voorzitter van de Bedrijfsbelangen Vereniging Landsmeer was aanwezig en heeft tijdens de pitch de nieuwe koers van de BVL gepresenteerd. De avond is afgesloten door wethouder Quakernaat van de gemeente Landsmeer, die aangaf het event graag een vervolg te willen geven.

Terugblik ZZP event

Provinciale subsidie voor mkb-innovatie

Vanaf 11 juni kunnen Noord-Hollandse ondernemers subsidie aanvragen voor onderzoek dat bijdraagt aan de ontwikkeling van duurzamere producten, productieprocessen of diensten. De provincie Noord-Holland stelt hiervoor ruim € 4 miljoen beschikbaar en sluit daarmee aan bij de Uitvoeringsregeling voor MKB Innovatiestimulering Regio’s en Topsectoren (MIT) van het Rijk. Gedeputeerde Economische Zaken, Jaap Bond: "Een innovatief mkb is een belangrijke voorwaarde voor welvaart en welzijn in Noord-Holland. Innovatief blijven vergt grote en vaak onzekere investeringen van ondernemers, met name in onderzoek en ontwikkeling. Met deze regeling dragen wij daar als provinciale overheid aan bij."

Subsidie aanvragen voor MIT

Samenwerkingsverbanden van 2 of meer mkb-bedrijven kunnen tussen 11 juni en 11 september 2019 subsidie aanvragen voor R&D-samenwerkingsprojecten (40% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 350.000). In ieder geval een van de bedrijven in het samenwerkingsverband moet in Noord-Holland gevestigd zijn. De subsidie is bedoeld voor industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling gericht op de realisatie van duurzamere producten, productieprocessen of diensten.

Innovatief mkb

De provincie Noord-Holland heeft in de afgelopen coalitieperiode € 18 miljoen geïnvesteerd in een duurzaam en innovatief midden- en kleinbedrijf. Om meer innovaties binnen het mkb te stimuleren helpt de provincie bij het wegnemen van (financiële) knelpunten in alle fases, van de ontwikkeling van een goed idee tot een werkend prototype. Ondernemers kunnen een beroep doen op de MIT-regeling, GO-NH!, PIM en het Innovatiefonds Noord-Holland.

Bijeenkomsten

Datum

Bijeenkomst

Locatie

Waterland Werkt op Locatie 2020
31 januari en 1 februari 2020

 

De eerste editie van Purmerend Werkt in 2019, de grootste Bedrijvenbeurs, stage- en banenmarkt voor Purmerend was een doorslaand succes. Méér dan tienduizend bezoekers en enthousiaste ondernemende deelnemers. Voor 2020 is gekozen de regio meer te betrekken. Vandaar dat de naam is gewijzigd in Waterland Werkt. Deze organisatie verbindt bedrijven met opleiders, scholieren, studenten, werkzoekenden en geïnteresseerden.

Op zaterdag 31 januari en zondag 1 februari 2020 vindt Waterland Werkt op locatie bij de ondernemers zelf plaats. Een uitgelezen kans om tijdens dit twee dagen durende evenement kennis te maken met bedrijven in de regio Waterland.
Bedrijven kunnen zich nu aanmelden om deel te nemen via www.waterlandwerkt.info

PDFFlyer Waterland werkt

Op locatie bij de ondernemers in de regio Waterland
Waterlandse Uitdaging
21 november 15.00-17.30 uur
De volgende editie van de Waterlandse Uitdaging vindt plaats bij de Bierderij in Monnickendam. Tijdens deze bijeenkomst kunnen bedrijven en stichtingen zich samen vinden in het realiseren van sociale maatschappelijke doelstellingen
Meer informatie vindt u op waterlandseuitdaging.nl
 
De Bierderij op het Galgeriet in Monnickendam
Masterclass Met de hacker aan tafel
25 november  2019 18.00- 21.00 uur
Hoe weerbaar is uw organisatie? Bedrijven die gehackt worden doordat ze hun digitale veiligheid niet op orde hebben óf (klant)gegevens die op straat liggen door een simpele fout van een medewerker, u leest er vrijwel dagelijks over. Om dit te voorkomen zijn bewustzijn en kennis van security-risico’s essentieel. PRO, PCO, KHN Purmerend en BO organiseren samen met het RPC, gemeente Purmerend en de politie de Masterclass: ‘Cybercrime voor ondernemers!’ Deelname is voor alle ondernemers in de regio gratis. Aanmelden is wel verplicht. Na deze masterclass bent u zich bewust van de risico’s en voorbereid op de toekomst. Burggolf Purmerend
Purmerend

Bedrijfsbezoeken

De komende tijd leggen de wethouder economische zaken Bas ten Have en bedrijfscontactfunctionaris Lucie van Vliet-Berndsen bedrijfsbezoeken af. Zij willen graag inzicht krijgen in de diversiteit aan ondernemingen in de gemeente Waterland, zoals agrarische en toeristische bedrijven maar ook de zakelijke dienstverlening, detailhandel en ZZP’ers. Tijdens deze bedrijfsbezoeken worden naast een kennismaking en rondleiding door uw bedrijf nog een aantal zaken besproken, zoals bedrijfsvoering, duurzaamheid, contact met de gemeente, maatschappelijk verantwoord ondernemen. De bezoeken duren maximaal 90 minuten en vinden in een ontspannen sfeer plaats. Wilt u ook dat wij langskomen? Neem dan contact met de bedrijfsfunctionaris op.

 

Werkbezoek kampeervereniging De Leek

Op 17 oktober 2019 brachten wethouder Bas niet Have en bedrijfsfunctionaris Lucie van Vliet-Berndsen een werkbezoek aan kampeervereniging De Leek in Broek in Waterland. Voorzitter Stefan Koch verzorgde een rondleiding over dit bijzondere terrein midden in de natuur. Op dit moment zijn er 40 vaste plaatsen bezet. De wachtlijst kent 12 potentiële kampeerders, die echter nog lange tijd moeten wachten voordat een van de begeerde plekken vrijkomt. Naast ruimte voor vaste kampeerders kent het terrein ook 2 velden voor tenten, een camperplek en 2 sanitair gebouwen. De camping heeft geen aansluiting op elektriciteit maar een kampeerders wekken dit op middels zonnepanelen.
Op het terrein staat ook een verblijf voor gezamenlijk gebruik. Dit bijzondere ronde onderkomen is voor en symbolisch bedrag overgenomen van een Floriade De camping heeft in samenwerking met Landschap Noord-Holland een aantal schermen van snoeihout gecreëerd ter bescherming voor de wind en als schuilplek voor kleine dieren, zoals egels. De vereniging heeft contact met de gemeente gezocht omdat zij door snelvarende boten overlast ondervinden. In 2020 heeft dit de aandacht bij politie en gemeente.

De Leek

Werkbezoek Style Fashion &  Living

Op 11 oktober 2019 bezochten de wethouder Bas ten Have en Lucie van Vliet, bedrijfscontactfunctionaris de winkel van Claudia en Annechien. Deze ondernemende dames hebben 5 jaar geleden hun zaken samengevoegd tot een goedlopend bedrijf. In deze sfeervolle winkel aan het Zuideinde 15 combineren zij op exclusieve wijze mode, woondecoratie en cadeauartikelen. Veel bezoekers uit de regio en toeristen weten deze sfeervolle winkel te vinden, maar ook deze zaak verdient meer Waterlandse bezoekers.

Werkbezoek Liefde keer 3

Op 11 oktober 2019 bezochten de wethouder Bas ten Have en Lucie van Vliet, bedrijfscontactfunctionaris de winkel van Christa Tuip. Na wat omzwervingen in Monnickendam is zij uiteindelijk neergestreken aan het Zuideinde 30. In haar winkel zijn diverse verfsoorten te vinden die meubels een moderner tweede leven kunnen geven. Ook zijn er (handgemaakte) accessoires en kraamcadeautjes te vinden. Deze bijzondere winkel verdient meer Waterlandse bezoekers.

liefde keer drie

Remco’s mode

Op 19 juni j.l. zijn de wethouder economische zaken Bas ten Have en bedrijfscontactfunctionaris Lucie van Vliet-Berndsen op bezoek geweest  bij Remco’s mode in de Kerkstraat in Monnickendam.
De eigenaren Remco en  Liesbeth runnen deze succesvolle modezaak in augustus 2019 al 20 jaar. Klantvriendelijkheid, service en kwaliteit. staan hoog in hun vaandel. Zij kunnen rekenen op een vaste klantenkring uit de hele regio.

Wethouder Bas ten Have bij Remco’s mode

Fitnessclub Monnickendam

Op 19 juni j.l. brachten wethouder economie Bas ten have en bedrijfscontactfunctionaris Lucie van Vliet-Berndsen een werkbezoek aan Fitnessclub Monnickendam aan de Wilhelminalaan in Monnickendam.
Teamleider Robin Schaaf verzorgde een rondleiding door deze veelzijdige en goed uitgeruste sportschool Laagdrempelig en voor ieder wat wils met aandacht voor gezondheid en fitheid. De Fitnessclub heeft een samenwerking met het zwembad Monnickendam, zodat de leden tegen een reduceert gebruik kunnen maken van de zwemfaciliteiten. Ook zijn de plannen voor een samenwerking met SV Monnickendam bijna voltooid.

Wethouder Bas ten Have bij Fitnessclub Monnickendam

Wethouder feliciteert Eterij Bob & Co met hun 5-jarig jubileum

Wethouder Bas ten Have van economische zaken heeft zaterdag 2 februari j.l. een verrassingsbezoek gebracht aan Eterij Bob & Co aan de Haven in Monnickendam.
Bob Buur en Coby Zandvliet vieren dat hun Eterij alweer 5 jaar bestaat en het interieur is vernieuwd. Het hele weekend zijn er verschillende feestelijk activiteiten gehouden.

Wethouder Bas ten Have bij Eterij Bob & Co

Werkbezoek aan Carabas goudsmeden

Op 4 oktober 2018 hebben wethouder Bas ten Have en bedrijfscontactfunctionaris Lucie van Vliet-Berndsen een werkbezoek gebracht aan Ronald Carabas, goudsmid. Samen met zijn vrouw Esther de Boer heeft hij sinds anderhalf jaar een winkel/atelier aan het Zuideinde in Monnickendam. Naast reparaties en restauraties, ontwerpt hij ook sierraden. Ook heeft hij een kleine collectie aan sierraden in de winkel staan.
Ronald is blij dat hij de stap naar een eigen bedrijfsruimte aan het Zuideinde heeft gezet. Niet alleen inwoners van Waterland en omliggende gemeenten weten hem te vinden, ook toeristen lopen nu makkelijk binnen.
Meer info kunt u vinden op www.carabasgoudsmeden.nl

Wethouder Bas ten Have bij Carabas goudsmeden

Werkbezoek aan Gezustersj

Op 27 september 2018 hebben wethouder Bas ten Have en bedrijfscontactfunctionaris Lucie van Vliet-Berndsen een werkbezoek gebracht aan Gezustersj,  kids & ladies fashion van Scarlet en Kristie Janssen. Na korte tijd gezeten te hebben tegenover de Speeltoren, zijn zij nu al bijna een jaar te vinden op het Zuideinde in Monnickendam. De winkel met kinder en dameskleding en baby-artikelen in het middensegment is een mooie aanvulling op het winkelbestand in Monnickendam. Ook te vinden op  www.gezustersj.nl

Wethouder Bas ten Have bij Gezustersj

Werkbezoek aan Zuid Delicatessen

Op 27 september 2018 hebben wethouder Bas ten Have en bedrijfscontactfunctionaris Lucie van Vliet-Berndsen een werkbezoek gebracht aan Zuid Delicatessen op het Zuideinde in Monnickendam. Eigenaresse Iris Hoek zwaait sinds kort de scepter over deze mooie zaak met Hollandse en buitenlandse kazen, gedroogde worsten, wijnen, noten en diverse Spaanse hamsoorten. Ook te vinden op www.zuiddelicatessen.nl

Wethouder Bas ten Have bij Zuid Delicatessen

Zorgboerderij De Eilandstal

Op 5 september is er een bedrijfsbezoek gebracht aan de Zorgboerderij De Eilandstal van Piet en Linda Ebbelaar in Broek in Waterland. Op deze zorgboerderij vinden zorgvragers van Landzijde Amsterdam dagelijks een prettige dagbesteding op de boerderij, in de moestuin en bij de diverse dieren. De professionele en liefdevolle opvang van deze cliënten met een beperking is indrukwekkend. Voor meer informatie www.eilandstal.nl

Wethouder Bas ten Have bij De Eilandstal

Evenboer Landbouwmechanisatie

Op 5 september is er een bedrijfsbezoek gebracht aan de smederij en werkplaats van het Landbouwmechanisatiebedrijf Evenboer in Broek in Waterland. Na hun verhuizing is een prachtig bedrijf neergezet aan de Middenweg. De bedrijfsvoering is op dit moment in handen van Peter en Edwin Evenboer. Met een vaste ploeg van medewerkers zorgen zij o.a. dat de steeds meer digitale apparatuur voor de landbouw aan het werk blijft. In de smederij worden imposante bouwwerken gemaakt, o.a. bruggen voor de gemeente Amsterdam. De jobcoach zal hen binnenkort een bezoek brengen om te praten over de inzet van Waterlandse inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor meer informatie www.evenboer.nl

Wethouder Bas ten Have bij Evenboer Landbouwmechanisatie

Boerderij Pronk

Wethouder Bas ten Have en bedrijfscontactfunctionaris Lucie van Vliet-Berndsen hebben op 5 september een bezoek gebracht aan de boerderij van Wim en Frieda Pronk in Broek in Waterland. Deze immense boerderij met 350 koeien is één van de grootste in de gemeente Waterland. In hun melkcarrousel kunnen zij in beperkte tijd hun koeien melken. Een groot probleem voor hun bedrijfsvoering is de beperkte verbinding met het internet. Ook vragen zij aandacht voor veilig verkeer in de agrarische gebieden. Frieda is lid van het bestuur van de LTO groot Waterland.

Wethouder Bas ten Have bij Boerderij Pronk

Opening pin en toiletgebouw parkeerplaats Marken

Op 6 september 2018 is het nieuwe toiletgebouw bij de parkeerplaats Marken geopend. Het pand is volledig energieneutraal en er is veel aandacht besteed aan het interieur.
In dit gebouw is ook een pinautomaat aanwezig. Rabobank Nederland heeft de geldautomaat geleverd en zorgt voor het beheer van deze voorziening. Inmiddels weten zowel bewoners als de vele  bezoekers hun weg naar de geldautomaat goed te vinden.

Wethouder Bas ten Have bij de opening pin en toiletgebouw parkeerplaats Marken

ZomerOndernemer regio Landelijk Zaanstreek-Waterland

Op 30 augustus 2018 hebben de deelnemers aan de ZomerOndernemer regio Landelijk Zaanstreek-Waterland hun bedrijfsplannen gepresenteerd. In een prettige en veilige omgeving hebben de deelnemers hieraan samen gewerkt.
Dennis Willms uit Monnickendam heeft deze kick-out gewonnen en zal deelnemen aan de landelijke finale. Wethouder Bas ten Have en bedrijfscontactfunctionaris Lucie van Vliet-Berndsen waren lid van de jury. Zij zijn verheugd dat een Waterlandse deelnemer de winnaar is van deze eerste editie van ZomerOndernemer regio LZW

Wethouder Bas ten Have bij ZomerOndernemer regio Zaanstreek-Waterland

Bedrijfsbezoek met Ondernemersvereniging bij De Bierderij

Op 6 september 2018 zijn de wethouder Bas ten Have en bedrijfscontactfunctionaris Lucie van Vliet-Berndsen aanwezig geweest bij het bedrijfsbezoek aan de Bierderij op het Galgeriet in Monnickendam.
Naast een korte betoog van de voorzitter was er gelegenheid voor een rondleiding op de Boerderij. Ook heeft Wim Slot, Waterlandse ondernemer van het jaar 2017, zijn destijds ontvangen cheque ter beschikking gesteld aan de stichting Vaarwens. De firma Huiberts uit Katwoude heeft hiervoor nog een extra duit in het zakje gedaan.

De wethouder heeft zich geïntroduceerd bij de leden van de Ondernemersvereniging. Aan iedereen werd input gevraagd voor de te actualiseren Economische Agenda van de gemeente Waterland. Dit zal verder worden uitgewerkt in de komende maanden.

Wethouder Bas ten Have met de Ondernemersvereniging bij De Bierderij