Help kanker bestrijden vanuit uw tuin

Wist u dat de jonge twijgen van de Taxus baccata baccatine bevatten? En dat baccatine een belangrijke grondstof is voor het maken van geneesmiddelen waarmee tijdens chemotherapie kanker bestreden wordt? Uw taxussnoeisel kan dus levens redden!

Gemeente Waterland doet ook dit jaar weer mee aan de Vergroot de Hoop-actie. Met dit initiatief wordt tussen 15 juni en 31 augustus 2017 op diverse locaties door heel Nederland taxussnoeisel verzameld.

Goed doel

Naast de baccatine die uit het ingezamelde snoeisel wordt gehaald schenkt Vergroot de Hoop 50 euro per ingezamelde kubieke meter om te doneren aan een goed doel dat gerelateerd is aan kanker.

Doe mee en help kanker bestrijden vanuit uw tuin!

Heeft u een taxus(haag) in de tuin? Verzamel dan tussen 15 juni en 31 augustus het snoeisel, lever het in bij een van de inzamelpunten en Vergoot de Hoop van de kankerpatiƫnten. Informatie over de locaties van de bakken en wanneer ze beschikbaar zijn, vindt u straks onderaan deze pagina. Dus: houd uw snoeischaar nog even op zak!

Hoe herkent u de Taxus baccata?

De Taxus baccata is een groenblijvende conifeer die veel als haag gebruikt wordt, maar ook als solitair voorkomt. De takken van de Taxus groeien horizontaal aan de stam.

De (zachte) naalden zijn plat, glimmend, tot 3 cm lang en hebben een stekelpuntje. Oudere naalden zijn donkergroen, de (voor deze actie noodzakelijke) jonge twijgen zijn lichtgroen. De vrouwelijke Taxus kan in de zomer roodrose vruchten krijgen, waarin de pit zichtbaar is.

De Taxus is giftig en dankt daaraan ook haar geneeskrachtige werking.

Twijfelt u of u een taxus in de tuin heeft? Neem contact op met de gemeente via telefoonnummer (0299) 658 577. Onze groenbeheerder helpt u graag.

Welk deel van de Taxus snoeien

Het is belangrijk dat het snoeisel jong en zuiver is.

Jong

Alleen eenjarige scheuten zijn bruikbaar. Takken mogen maximum 30 centimeter lang zijn en niet dikker dan 0,5 centimeter. Dikke bruine houterige takken zonder naalden of volledig gerooide struiken zijn niet bruikbaar.

 

 

Zuiver

Snoeisel dat vervuild is met dorre bladeren, aarde, grind, gras of ander snoeisel, is niet bruikbaar en moet helaas geweigerd worden.

Biedt u het snoeisel aan in een plastic zak? Knoop deze dan niet dicht! Zo blijft het snoeisel langer goed.

Waar staan de inzamelbakken?

Voor 1 kilo baccatine is meer dan 12 ton snoeisel nodig. Dat is een hele hoop.
Help deze hoop te vergroten en breng uw taxussnoeisel (gratis) naar een van de inzamelpunten in onze gemeente. De inzamelbakken zijn herkenbaar aan de 'Vergroot de Hoop'-banner en staan op de volgende locaties: 

  • Monnickendam: op de gemeentewerf en op sportpark Markgouw (Cornelisz Dirkszoonlaan 348)
  • Marken: op de oude gemeentewerf, bij de groencontainer
  • Ilpendam: bij de parkeerplaats van de voetbalvereniging
  • Broek in Waterland: op het parkeerterrein op het Nieuwland